Hur stillasittandet påverkar dig

06.11.2015 17:47

Stillasittande är ett stort problem i dagens samhälle. Det brukar numera kallas för "den nya rökningen" då det är lika många som dör i förtid på grund av stillasittandet. Siffror som 1 av 10 som dör vid för tidig ålder är förknippat med stillasittandet. Det finns en lång lista med negativa effekter:

- Fetma
- Dåliga blodvärden
- Cancer
- Hjärt- och kärlsjukdom
- Diabetes typ 2
- Förtida död

Ett lätt sätt att mäta detta har tagits fram genom olika studier: Varje timme tv-tittande minskar livet med 22 minuter OM man INTE tar pauser!

När man ser detta är det ganska skrämmande så många dåliga effekter det bidrar med, men ändå ökar problemet. Idag sitter svensken genomsnittligen 60% av dagen och denna siffran ökar. Frågan är då varför man väljer att vara så pass stilla i sin vardag. Är det okunskapen för vad det verkligen orsakar? Är det jobben som tvingar oss att sitta stilla så mycket att det blir ett problem? Är vi för lata?
                      Dessa frågor kan man ställa sig och därefter även försöka tänka ut ett svar, varför väljer du att sitta stilla under vardagen?

Hur kan man lösa problemet? Krävs det att man har ett fysiskt aktivt jobb för att man inte ska klassas som stillasittande? Svaret är nej. Egentligen krävs det bara att varje halvtimme ställa sig upp en minut, gå ett varv runt ditt skrivbord och sedan fortsätta igen. Dessa små avbrott räcker för att motverka alla de negativa effekter som annars kan drabba dig, som listats tidigare. Man kan även tänka på att välja trapporna istället för rulltrappan på stationen, etc. Vardagsmotionen är viktig och den gör verkligen skillnad. Gör man detta ser man STORA hälsofördelar.

Intressant artikel i Svenska Dagbladet som handlar om stillasittandet ~ www.svd.se/stillasittande-kan-vara-livsfarligt

 


 

 

Kontakt

PT-Lind Jakobsberg, järfälla 0768351710 johanlindgren19@hotmail.com